Möbelsnickaren Julia fick 100 000 kronor i stipendium och en silvermedalj
Möbelsnickaren Julia Greek och Jan Pettersson under utdelningen av Fabrikör J.L. Eklunds Stora Hantverksstipendium 2016.

Möbelsnickaren Julia fick 100 000 kronor i stipendium och en silvermedalj

03.11.2016
”Det känns jättekul att jag har fått Fabrikör J.L. Eklunds Stora Hantverksstipendium”, säger möbelsnickargesällen Julia Greek. ”Det ger mig möjligheter att utveckla mitt hantverk på ett sätt som är få förunnat.”

Stipendiet möjliggör ytterligare fördjupning och breddande av kunskaper inom snickeri genom gesällresor, något Julia redan har påbörjat under hösten.


”Jag har startat min gesällresa med sex veckors praktik på Edward Barnsley Workshop strax söder om London. Där har jag fördjupat mig i användandet av handverktyg med stor exakthet. På Barnsleys har de en väldigt hög nivå och även väldigt höga krav på produkterna då allt säljs i deras showroom. Det har varit en fantastisk möjlighet och erfarenhet.”


”Jag hoppas få åka till exempelvis Danmark, Tyskland och Italien för ytterligare fördjupning i olika delar av möbelsnickeri. Möbelsnickeri är min absoluta passion”, säger Julia som har som mål att ha en så bred kunskapsbas som möjligt.


Julia Greek, som är född i Uppsala och nu boende i Stuvsta i Stockholm, kommer från en naturvetenskaplig bakgrund och har innan hon började studera möbelsnickeri haft en matematisk inriktning på sina studier, något hon utnyttjar för att förnya möbelsnickeriet med ett tekniskt tänkande. Under sitt examensarbete undersökte Julia olika tillverkningsmetoder för komplexa parkettläggningar och avlade även sitt gesällprov, där hon tillverkade en serveringsvagn i alm och lönn designad av Markus Barvestig. För den fick hon betyget 5 och den stora belöningsmedaljen i silver, som även den delades ut under Gesäll- och mästarbrevsutdelningen i Stockholms Stadshus.


Snickarmästaren Ulf Brunne vid Carl Malmstens Furniture Studies, Linköpings Universitet, säger om Julia: ”Jag har under mina styvt tre decennier på Malmstens inte tidigare haft att göra med en mer allsidigt begåvad elev/student!”


”Julia Greek visar på stor nyfikenhet, kreativitet och yrkesskicklighet”, kommenterar Jan Pettersson, ordförande Fabrikör J.L. Eklunds Hantverksstiftelse, valet av stipendiat.


Bakom stipendiet står Fabrikör J.L. Eklunds Hantverksstiftelse, som dessutom årligen delar ut stipendier till unga hantverkare – sedan starten 1939 totalt 43 miljoner kronor, varav närmare 27 miljoner kronor bara sedan år 2000.
 

Tidigare stipendiater:

2010 Gustav Thane, konstsmed
2012 Magnus Dahlén, möbelsnickare
2014 Annie B Johansson, textilkonstnär


Den mycket sällsynta stora belöningsmedaljen i silver utdelas till den gesäll som utöver betyget 5 har visat mycket stor yrkesskicklighet. Medaljen instiftades 1851 och delas ut av Stockholms Hantverksförening.


För ytterligare information:

Jan Pettersson, ordförande Fabrikör J.L. Eklunds Hantverksstiftelse, e-post:
info@janaxsnickeri.se
Julia Greek, stipendiat, e-post: juliagreek@gmail.com
www.jleklund.se


Du är ung och har redan en hantverksutbildning. Du vill förkovra dig i ditt hantverksyrke, men saknar tillräckliga ekonomiska medel för fortbildning. Stipendier från Fabrikör J.L. Eklunds Hantverksstiftelse hjälper dig att utveckla din yrkesskicklighet. Stipendierna avser fortsatt utbildning på hantverksskolor i Sverige eller utomlands, men även praktik hos skickliga
läromästare.
 

Pressmeddelande (pdf) >>