Textilkonstnären belönas med 100 000 kronor
Textilkonstnären Kristina Lundsjö är 2018 års mottagare av Fabrikör J.L. Eklunds Stora Hantverksstipendium. (Foto: Hanna Ukura.)

Textilkonstnären belönas med 100 000 kronor

07.11.2018
Textilkonstnären Kristina Lundsjö från Spånga fick ikväll motta Fabrikör J.L. Eklunds Stora Hantverksstipendium på 100 000 kronor. Utdelningen skedde under Gesäll- och mästarbrevsutdelningen i Stockholms stadshus.

Fabrikör J.L. Eklunds Stora Hantverksstipendium – 100 000 kr – delas ut vartannat år till en särskilt förtjänt ung konsthantverkare. Detta stipendium kan inte sökas. Istället nomineras lämpliga kandidater av särskilt utvalda skolor. En av dessa skolor är Konstfack som i år nominerade textilkonstnären Kristina Lundsjö som i våras gick ut från den tvååriga masterutbildningen CRAFT! med textilinriktning.


Bella Rune, professor i konst med textil inriktning, säger i Konstfacks nominering av Kristina Lundsjö: ”I Lundsjös konsthantverkliga vindlingar sätter hon upp visuella regelverk som hon bryter och använder sitt textila lager som en palett i ett måleriskt, nyfiket och spännande arbete, där hon skickligt blandar textila tekniker.”


Kristina Lundsjö, uppväxt i Vällingby och nu boende i Spånga, har det textila uttryckssättet och skapande med sig från uppväxten, då hennes mamma var en hängiven textillärare. Studier på Beckmans modelinje gav en god grund att stå på i det textila skapandet, vilket hon senare valde att fördjupa genom masterstudier på Konstfack.


Hennes senaste arbeten skulle kunna beskrivas som experimentella och färgglada textila collage. I dessa har hon blandat tekniker som textiltryck, applikation, broderi och måleri, för att sedan sammanfoga dem till en sorts metervara utan återkommande rapportering. Inspirationen kommer såväl från formgivare av tygmönster som textilkonst och måleri.


Professor Bella Rune igen: ”Lundsjös spännande konceptuella grepp och egenartade bildvärld föreslår andra sätt att använda de resurser som generationer före oss lämnar över och gör oss samtidigt smärtsamt medvetna om vad vi lämnar över till de som kommer efter oss.”


”Kristina Lundsjö visar prov på kreativitet och gedigna hantverkskunskaper som hon finurligt flätar samman med olika tekniker i sitt skapande. Jag tycker att vi i år har en mycket spännande stipendiat”, kommenterar Jan Pettersson, ordförande i Fabrikör J.L. Eklunds Hantverksstiftelse, valet av stipendiat.


”Stipendiet sporrar mig att fortsätta jobba. Jag vill gärna fördjupa mig i olika trycktekniker, något som stipendiet möjliggör. På sikt vill jag bygga upp en egen verkstad. På Konstfack hade vi väldigt fina verkstäder, men utanför skolan är det svårt att finna lokaler”, säger Kristina.


Bakom stipendiet står Fabrikör J.L. Eklunds Hantverksstiftelse, som dessutom årligen delar ut stipendier till unga hantverkare, sedan starten 1939 över 46 miljoner kronor.


Tidigare stipendiater:

2016 Julia Greek, möbelsnickare
2014 Annie B Johansson, textilkonstnär
2012 Magnus Dahlén, möbelsnickare
2010 Gustav Thane, konstsmed
 

För ytterligare information:

Jan Pettersson, ordförande Fabrikör J.L. Eklunds Hantverksstiftelse, e-post: info@janaxsnickeri.se
Kristina Lundsjö, stipendiat, e-post: kristina.lundsjo@gmail.com,tel. 0733-74 19 70


Bilder

Kristina Lundsjö, Foto: Hanna Ukura (färg) >> 
Kristina Lundsjö, Foto: Hanna Ukura (s/v) >> 
Kristina Lundsjös arbete >> 
Kristina Lundsjös arbete, detalj >> 

Pressmeddelande (pdf) >>


Du är ung och har redan en hantverksutbildning. Du vill förkovra dig i ditt hantverksyrke, men saknar tillräckliga ekonomiska medel för fortbildning. Stipendier från Fabrikör J.L. Eklunds Hantverksstiftelse hjälper dig att utveckla din yrkesskicklighet. Stipendierna avser fortsatt utbildning på hantverksskolor i Sverige eller utomlands, men även praktik hos skickliga läromästare.